perjantai 11. marraskuuta 2011

TERVEISIÄ SYYSKOKOUKSESTA JA KEDONPERÄILLASTA

Hyvät kyläläiset ja muut asiasta kiinnostuneet. Eilen illalla kokoonnuimme Kylliälän koulukotiin pitämään yhdistyksemme syyskokousta ja sen jälkeen Kedonperäiltaa. Paikalla oli noin kymmenkunta kyläläistä ja teimme päätökset syyskokouksen listalla olevista asioista. Päätimme mm. pitää ensi vuonnakin Kedonperä kyläillan, jonka ajankohta on lauantai 4. elokuuta. Jatkamme myös kevättapahtuman järjestämistä, sen ajankohdaksi sovimme alustavasti lauantain 17.3. 2012. Toivotaan ja uskotaan, että lumitilanne mahdollistaa sen.
Mahdollisia kyläkirppiksiä tultanee pitämään myös. Ajankohdat sovitaan myöhemmin.

Täysin uutena ideana nousi esiin Kedonperän shakkikerhon järjestäminen. Idean isä Reino Sevon esitti, josko voisimme järjestää sen koko pitäjää koskevana ja paikkana tulisi olemaan uusi ensi keväänä valmistuva kirjasto. Olettaa sopii, että sieltä löytyy asiaan kuuluvat, rauhalliset tilat shakin peluulle. Ja kun kylien välistä kanssakäymistä usein perään kuulutetaan, niin mikseipä kylien välisiä shakkimittelöitäkin voitaisi järjestää. Sovimme, että täsmennämme ideaa vielä kevään kokouksessa.
Minna Ahola aloittaa työskentelyn kyläyhdistyksen hallituksessa. Minna valittiin eroa pyytäneen Ulla Kaikkosen tilalle. Tervetuloa Minna joukkoon tummaan !

Kaikkinensa vietimme erittäin mielenkiintoisen Kedonperäillan. Kun olimme Kylliälässä ( nykyinen virallinen nimi on Limingan koulutuskeskus ) niin tietysti keskustelumme kiinnittyivät ensisijaisesti Kylliälän historiaan, tapahtumiin ja nykyisyyteen. Erityisesti Pekka Keränen ja Reino Sevon toivat esille paljon Kylliälän menneisyyteen liittyviä asioita, jotka minullekin paljasjalkaiselle kedonperäläiselle, olivat täysin uusia ja tuntemattomia. Uutta oli esimerkiksi se, että Kylliälä on ollut laajasti Pohjois-Suomessa tunnettu talviurheilukeskus hyppyrimäkine kaikkinensa. Kylliälään on tultu kisailemaan ympäri Pohjois-Suomea. Myös painin tyyssijana Kylliälä on ollut tunnettu jopa niin, että laitoksen historiikissa vuodelta 2004, tekijä Kalle Korpi mainitsee sen olleen tunnustettu molski koko Suomenniemellä. Valmentajina ovat olleet maankuulut, oululaiset mestaripainijat Matti Laakso ja Aimo Mäenpää. Toki molemmissa urheilumuodoissa kysymyksessä on ollut ensisijaisesti nuorten sarjat.

Pekka Keränen kertoi myös mielenkiintoisia, hämmästyttäviä ja sanoisinko jopa uskomattomiakin tarinoita Kylliälän ja Kedonperän menneisyydestä. Nämä liittyivät nykyisen Kylliälän alueella asuneiden ihmisten elämään ja kohtaloihin ison vihan aikoihin, satoja vuosia aikaisemmin, ennen koulukotitoiminnan alkamista v.1945. Pekan tietojen mukaan köyhyys on ilmennyt mm. kauhistuttavana kannibalismina.
Tämä tällä kertaa tänne eetteriin. Toivotaan, että lumi pian valkaisisi maita ja mieliä.
Terveisin Markku Ahola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti